Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Syrop klonowy to popularny naturalny słodzik, o którym twierdzi się, że jest zdrowszy i bardziej pożywny niż cukier.

Jednak ważne jest, aby przyjrzeć się nauce stojącej za niektórymi z tych twierdzeń.

W tym artykule wyjaśniono, czy syrop klonowy jest zdrowy, czy niezdrowy.

Co to jest syrop klonowy?

Syrop klonowy jest wytwarzany z soku z drzew klonu cukrowego.

W Ameryce Północnej jest spożywany od wielu stuleci. Ponad 80% światowego zaopatrzenia jest obecnie produkowane w prowincji Quebec we wschodniej Kanadzie.

Produkcja syropu klonowego składa się z dwóch głównych etapów:

  1. W drzewie klonowym wierci się dziurę, aby sok przelewał się do pojemnika.
  2. Sok gotuje się, aż większość wody wyparuje, pozostawiając gęsty, słodki syrop, który jest następnie filtrowany w celu usunięcia zanieczyszczeń.

Produkt finalny można wykorzystać do słodzenia wielu potraw.

PODSUMOWANIE

Syrop klonowy jest wytwarzany przez wiercenie cukrowych drzew klonowych, a następnie gotowanie soku, aby uzyskać gęsty syrop. Większość syropu klonowego jest produkowana we wschodniej Kanadzie.

Dostępny w różnych rodzajach

Istnieje kilka różnych gatunków syropu klonowego różniących się kolorem, chociaż klasyfikacja może się różnić w zależności od kraju.

W Stanach Zjednoczonych syrop klonowy jest klasyfikowany jako klasa A lub B, gdzie klasa A jest dalej podzielona na trzy grupy – jasny bursztyn, średni bursztyn i ciemny bursztyn – a klasa B to najciemniejszy dostępny syrop.

Ciemniejsze syropy są wytwarzane z soku wyekstrahowanego później w sezonie zbiorów. Mają mocniejszy smak klonu i są zwykle używane do pieczenia, podczas gdy lżejsze są polewane bezpośrednio na potrawy, takie jak naleśniki.

Kupując syrop klonowy, uważnie czytaj etykiety żywności. W ten sposób otrzymasz prawdziwy syrop klonowy – nie tylko syrop o smaku klonowym, który można uzupełnić rafinowanym cukrem lub wysokofruktozowym syropem kukurydzianym.

PODSUMOWANIE

Istnieje kilka różnych gatunków syropu klonowego w zależności od koloru. Klasa B jest najciemniejsza i ma najsilniejszy smak klonu.

Zawiera witaminy i minerały – ale jest bogaty w cukier

To, co odróżnia syrop klonowy od rafinowanego cukru, to jego minerały i przeciwutleniacze.

Około 1/3 szklanki (80 ml) czystego syropu klonowego zawiera:

  • Wapń: 7% RDI
  • Potas: 6% RDI
  • Żelazo: 7% wskaźnika RDI
  • Cynk: 28% RDI
  • Mangan: 165% RDI

Chociaż syrop klonowy zapewnia przyzwoitą ilość niektórych minerałów, zwłaszcza manganu i cynku, należy pamiętać, że zawiera również dużo cukru.

Syrop klonowy to około 2/3 sacharozy lub cukru stołowego – 1/3 szklanki (80 ml) dostarcza około 60 gramów cukru.

Spożywany w nadmiarze cukier może być główną przyczyną niektórych z największych problemów zdrowotnych na świecie, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Fakt, że syrop klonowy zawiera pewne minerały, jest bardzo złym powodem, aby go jeść, biorąc pod uwagę wysoką zawartość cukru. Większość ludzi już spożywa duże ilości cukru.

Najlepszym sposobem na uzyskanie tych minerałów jest spożywanie całej żywności. Jeśli stosujesz zbilansowaną dietę, prawdopodobieństwo braku któregokolwiek z tych składników odżywczych jest bardzo niskie.

Ponadto wysoka zawartość cukru może wpływać na poziom cukru we krwi – chociaż pod tym względem syrop klonowy może być lepszą opcją niż zwykły cukier.

Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi około 54. Dla porównania, cukier stołowy ma indeks glikemiczny około 65.

Oznacza to, że syrop klonowy podnosi poziom cukru we krwi wolniej niż zwykły cukier.

PODSUMOWANIE

Syrop klonowy zawiera niewielką ilość minerałów, takich jak mangan i cynk. Jednak jest bardzo bogaty w cukier.